Harcerze w muzeum
Wschowa. Królewskie desery
Muzeum Ziemi Wschowskiej przygotowało kulinarne zajęcia z królewskim deserami dla harcerzy z Lubinia...
Muzeum Ziemi Wschowskiej odwiedzili uczestnicy obozu harcerskiego z Lubina. Podczas lekcji muzealnej p.t.: ,,Co jadali Polscy królowie? Z dziejów kuchni królewskiej", harcerze dowiedzieli się o zwyczajach monarszego stołu oraz o ulubionych przysmakach polskich władców.
A to dlatego Wschowa w epoce saskiej była "nieformalną" stolicą Polski, gdyż często rezydował tu król, a nawet przyjmował zagraniczne poselstwa. I zachowały się niektóre przekazy kulinarne z tego okresu. I wcale to nie była powszechnie uwielbiana "świnina" przez Niemców. Choć saski i polski monarcha wyjątkowo nieudolny władca August III nosił przydomek "Otyły". No cóż, nadmiar w brzuchu i dziś zwykle niesie niedobór w mózgu.
Na muzealnych warsztatach młodzi kuchmistrzowie przygotowali według własnych przepisów królewskie desery odtworzone w masie solnej.
Harcerska grupa z Lubinia zwiedziła również ekspozycję stałą oraz wzięła udział w zajęciach z alpakami Alpaczkowo Alpakoterapia Karolina Grys.
fot.Krysia Pruchniewska